1. När uppdateras en kreditupplysning hos UC?
  2. Vilka lån och krediter finns med i min kreditupplysning?
  3. Vad förutom lån syns på en kreditupplysning?
  4. Hur länge ligger en kreditupplysning kvar?
  5. Fått en kreditupplysning utan anledning, vad kan jag göra?
  6. Kan jag få bort en kreditupplysning om den är felaktig?
  7. Om jag har en betalningsanmärkning, när försvinner den?
  8. Hur förbättrar jag mitt kreditbetyg?
  9. Vad innebär låg kreditvärdighet?

1: När uppdateras en kreditupplysning hos UC?

I en kreditupplysning från en aktör likt UC, Bisnode eller Creditsafe, kan du hitta olika typer av information gällande ditt ekonomiska läge, din bostadssituation och dina privata uppgifter. Den kreditupplysning som görs hos UC när du ansöker om ett lån kommer ligga kvar i ett år, de uppgifter som finns i kreditupplysningen uppdateras dock ofta.

Hur ofta uppdateras UC: Var månad den 15 till 20 uppdateras UC med uppgifter från månaden innan.

Adresser och bokslut uppdateras varje vecka och när det kommer till betalningsanmärkningar (om du har några sådana) och kreditomdöme uppdateras dessa varje månad.

2: Vilka lån och krediter finns med i min kreditupplysning?

I en kreditupplysning hos till exempel UC, Bisnode eller Creditsafe kan du se de lån du har (som tar just den kreditupplysningen) och de förändringar som skett sedan ett år tillbaka. De krediter som till exempel kan ses är bland annat konto- och avbetalningskrediter samt blancokrediter och bolån som då har säkerhet i till exempel en bostadsrätt. Exakt vad för uppgifter och information som syns vid en kreditupplysning beror på vilket kreditupplysningsföretag kreditgivaren använder.

I en kreditupplysning kan du se de antal beviljade och utnyttjade krediter som du har, samt vilka kreditgivarna är. Du ser även i vissa fall dina aktiva och pågående lån, skuldsaldon och betalningsanmärkningar samt tidigare kreditupplysningar (kreditupplysningar syns bara från 12 månader bakåt i tiden).

3: Vad förutom lån syns på en kreditupplysning?

En kreditupplysning görs av kreditgivare som sedan hämtar kreditinformation från ett kreditinformationsföretag. Vanliga exempel är UC, Bisnode och Creditsafe.

Är du privatperson finns oftast följande uppgifter i ditt register;

  • Identitet – personnummer, fullständigt namn och adress
  • Inkomst och boende – hur mycket du tjänar och om du äger en bostad eller hyr
  • Lån och andra krediter – Blancolån, kreditkort och vissa snabblån. Kreditinformationsföretaget UC kan även se vissa inkassoskulder genom en blank UC
  • Betalningsanmärkningar – om du har lån och avgifter som du inte lyckats återbetala, restförda skatter eller liknande

Alla dessa uppgifter om dig som finns i en kreditupplysning är hämtade från myndigheter likt Skatteverket och Kronofogden.

4: Hur länge ligger en kreditupplysning kvar?

Efter att en kreditupplysning har registrerats hos dig kommer den vanligtvis ligga kvar i ett år och vara synlig för de som söker efter din kreditinformation. Efter tolv månader försvinner kreditupplysningen. Hur länge en förfrågan ligger kvar skiljer dock mellan olika aktörer. För UC gäller 1 år och samma sak för Bisnode.

Har du fler än många kreditupplysningar brukar banker och långivare se dig som mindre trolig att kunna betala tillbaka lånet och då börjar räntorna öka. Här kan du välja att vänta ett år på att din kreditupplysning ska försvinna eller försöka hos en annan långivare.

5: Fått en kreditupplysning utan anledning, vad kan jag göra?

För att en kreditupplysning ska genomföras ska det finnas ett legitimt skäl bakom, personen som upplysningen görs på måste dessutom godkänna att detta sker. Aktören eller personen som vill genomföra kreditupplysningen måste därför ha planer på eller redan ha ingått ett kreditavtal med personen som upplysningen ska göras på.

Har ett kreditupplysningsföretag godkänt en upplysning på dig trots att det inte finns ett legitimt behov för upplysningen, eller ifall du känner att den har gjorts på felaktiga grunder, kan du ta kontakt med företaget så de kan utreda händelsen och ta bort upplysningen.

6: Kan jag få bort en kreditupplysning om den är felaktig?

Ibland kan det hända att kreditupplysningar dyker upp på felaktiga grunder. Om en kreditupplysning har gjorts felaktigt och hamnat på ditt konto trots att du inte har varit i en situation där ett sådant scenario varit möjligt, bör du ta kontakt med aktören som gjorde upplysningen så fort som möjligt. Det är först och främst dessa som ska ta bort upplysningen.

Om det till exempel gäller kreditinformationsföretaget UC AB, och om detta inte lyckas kan du ta kontakt med UC själva. Bifoga mail och brevkontakt du haft med företaget som gjort den felaktiga upplysningen.

7: Om jag har en betalningsanmärkning, när försvinner den?

En betalningsanmärkning får du i din kreditupplysning om du som privatperson eller företag inte har lyckats betala dina/era skulder i tid. Dessa sköts av Kronofogden. För en privatperson ligger denna betalningsanmärkning kvar i tre år. Handlar det om en skuldsanering kommer denna ligga kvar i fem år.

Samma regler gäller för ett företag, betalningsanmärkningen ligger kvar och är synlig i fem år efter att den beviljats av Kronofogden.

8: Hur förbättrar jag mitt kreditbetyg?

Det finns ett antal sätt att förbättra sitt kreditbetyg hos UC på.

  1. Vänta ut förfrågningar hos UC. De går ut efter 1 år. Många förfrågningar kan påverka ditt kreditbetyg negativt enligt Minuc.se ”Om kreditvärdighet” samt Minuc.se ”Vad baseras UC Riskprognos på?”
  2. Se till så att din deklarerade inkomst är så hög som möjligt. Tex om du precis fått ett bättre jobb, sök efter du deklarerat din nya lön och den syns hos UC
  3. Om du har betalningsanmärkningar, vänta tills de har löpt ut. De förblir på din rapport i 36 månader
  4. Rensa upp bland gamla krediter och avsluta de du inte använder enligt Minuc.se ”Om kreditvärdighet”
  5. Undvik att ta fler krediter och lån. Antalet lån du har kan påverka din kreditvärdighet enligt minuc.se ”Vad baseras UC Riskprognos på?”
  6. Att samla lån kan vara fördelaktigt för ditt kreditbetyg

Du kan följa ditt kreditbetyg genom Minuc.se (extern tjänst från UC AB), läs mer här.

Ta sedan en titt på de kreditgivare vi rekommenderar för större lån med UC här. Vi har valt ut de som både godkänner många, men även erbjuder låg ränta om möjligt.

9: Vilka nivåer av kreditvärdighet finns det hos UC, Creditsafe och Bisnode?

Vilken kreditvärdighet man har kan tolkas olika beroende på vilket kreditupplysningsföretag man avser.

För UC AB, är skalan för betyg ”svag, mindre bra, bra, mycket bra och utmärkt” enligt minuc.se. Du kan se ditt kreditbetyg via minuc.se. En låg kreditvärdighet kan innebära betyget svag eller mindre bra enligt vår uppfattning, hos UC.

Creditsafe, har scoringintervaller för privatpersoner. De fyra intervallerna är Låg, Medel, Hög och Mycket hög betalningsförmåga. Skalan har också en siffra mellan 1 – 100. Låg kreditvärdighet hos creditsafe är det lägsta intervallet.

Bisnode (Dun & Bradstreet), har en skala för kreditscore med siffror och olika nivåer. Nivåerna är God kreditvärdighet, Kreditvärdig, Svag kreditvärdighet, Kredit avrådes och Ingen kreditvärdighet kan ges. Låg kreditvärdighet hos Bisnode kan översättas till Svag kreditvärdighet.

Tänk på att det går att få lån trots låg kreditvärdighet.

Se även vår ordlista!

Referenser: